Veli-Matti Välimaan sydän sykki golfille – “Velkka” vaikutti vahvasti lajin kehittymiseen Suomessa

Veli-Matti “Velkka” Välimaan elämässä golfilla oli varsin merkittävä rooli yli 50 vuoden ajan. 

Oman pelaamisen ja intohimoisen harjoittelun lisäksi hän teki mittaamattoman suuren työn kotimaisen golfin eteen monella eri saralla.

Veli-Matti Välimaa

PGA:n jäsenenä vuodesta 1990 vaikuttanut diplomi-insinööri Veli-Matti “Velkka” Välimaa menehtyi leikkauksen jälkeisiin komplikaatioihin Helsingissä 14. joulukuuta  65-vuoden ikäisenä.

Velkka oli golfin eteen tekemässään työssä väsymätön moottori, määrätietoinen toteuttaja ja mahdollisuuksien luoja. Inspiraattori, joka loi positiivista henkeä ja virtaa ympärillään oleviin.

 

Mäkihyppy vaihtui golfiin

Golfin Velkka aloitti 13-vuotiaana yhdessä kuusi vuotta nuoremman veljensä Erkin kanssa 1970-luvun alussa perheen muutettua Lahteen, Mukkulan kentän kupeeseen.

“Eki” Välimaa nousi 1980-luvun toisella puoliskolla maajoukkueen runkopelaajaksi, SM-kultamitalistiksi ja EM-kisojen henkilökohtaisen sarjan ykköseksi (1985).

Sisäänheittäjänä veljeksille Lahden Golfiin toimi mäkikotka Veikko Kankkonen, jonka Velkka tunsi mäkihypyn kautta.

Mäkihyppääjänä Velkka ylsi 16-vuotiaiden SM-kisoissa hopealle. Eväitä menestykseen oli juniorivuosina myös jalkapallossa, jossa Velkka tunnettiin “tuulennopeana” vasempana laiturina.

Golfissa määrätietoinen harjoittelu rangella muodostui Velkalle luontaiseksi tavaksi toimia. Tämän rinnalla oman svingin kehittäminen Ben Hoganin oppien pohjalta nousi aikuisikään varttuessa hänelle intohimoksi.

“Pallomäärät, joita Velkka elämänsä aikana rangella ja harjoitusalueilla löi, olivat hurjia, uskoakseni suurimpia kaikista suomalaisista kilpapelaajista kautta aikojen”, Eki Välimaa nostaa esiin veljensä tavan tutkia ja kehittää lyöntiään.

“Hän oli lisäksi hyvin pedantti, jokaisessa svingissä oli ajatus mukana.”

Pelaajaurallaan Velkka nousi lähelle kansallista kärkeä, ei kuitenkaan suureksi mestariksi.

Kirkkaimpia saavutuksia olivat 18-vuotiaiden SM-kulta, aikuisten sarjan hopea nelinpelissä yhdessä Ekin kanssa, sekä sijoittuminen neljänneksi Erkko Trophyssa.

 

Käännöstyöt antoivat aikaa golfille

Opiskelut Teknilisessä korkeakoulussa, Espoon Otaniemessä, toivat Välimaan pääkaupunkiseudulle vuonna 1978.

Golfissa kehittymisen kannalta onnellinen sattuma oli se, että konetekniikan professori oli saanut pyynnön teollisuusyritykseltä kysyä, olisiko joku hänen konetekniikan opiskelijoistaan kiinnostunut tekemään koneteknistä käännöstä uudesta CNC-koneesta.

Riitta ja Velkka

“Velkka nosti kätensä pystyyn ja sai työtilauksen. Onnistuneen debyytin jälkeen kysyntä Velkan käännöstöille kasvoi nopeaan tahtiin jo opiskeluaikoina.”

“Käännöstöistä muodostui hänelle yli 40 vuoden ajaksi pääelinkeino”, kertoo Riitta Rinttilä, joka tapasi tulevan aviomiehensä opiskeluaikana TKK:ssa Otaniemessä.

“Minuun teki vaikutuksen se, että Velkalla oli mäkihyppytausta, menestystäkin juniorivuosilta.”

“Golf oli hänelle kuitenkin elinikäinen intohimo. Lyömään piti päästä käytännössä joka päivä.”

Kääntäminen yrittäjänä oli ihanteellinen yhdistelmä golfin kannalta, sillä työskentelyajat pystyi jo 1980-luvulla pitkälti määrittämään itse.

“Ei tässä tarvitse olla superhyvä. Tärkeintä on toimia asiakasta kohtaan suoraan ja rehellisesti, pitää kiinni siitä minkä lupaa, sekä kunnioittaa sovittuja aikatauluja”, Riitta muistaa miehensä moton työnteolle.

 

Svingin kehittäminen keskiössä

Velkka haki monipuolisesti tietoa ja oppia golfista ja svingiin vaikuttavista tekijöistä tekniikan ja tieteen kautta.

“Pallon lyöminen rangella, ratkaisujen löytäminen svingin kehittämiseksi  nousivat hänelle pelaamista ja kilpailemista tärkeämmiksi haasteiksi. Velkka oli sielultaan tutkija”, Eki kiteyttää.

“Velkka arvosti suuresti Ben Hoganin tapaa lähestyä lajia ja svingiä. Hän etsi legendan opeista punaista lankaa tavanomaisesta poikkeavasta kulmasta.”

“Velkka epäili jopa, että Hogan jätti tarkoituksella joitain salaisuuksiaan kirjoissaan avaamatta.”

Välimaan lajiin liittyvän tutkimustyön ja golfissa kehittymisen kannalta hyvin merkityksellinen vaihe oli vaimon työkomennus Los Angelesissa,  joka lennätti pariskunnan vuodeksi (1985-1986) Etelä-Kaliforniaan.

Velkka pääsi hedelmällisessä maaperässä seuraamaan ja aistimaan, kuinka supertähdet ja sellaisiksi pyrkivät harjoittelevat ja pelaavat.

Välimaan kokonaisvaltainen valistuneisuus lajista ja svingistä herättivät USA:n vuoden jälkeen entistä enemmän mielenkiintoa kotimaisten kilpapelaajien keskuudessa.

Uupumaton lyöminen harjoitusalueilla toi katu-uskottavuutta ja keskustelukumppaneita kotikonnuilla sekä kilpailumatkoilla.

Ammattilaiseksi 1980-luvun alkupuolella siirtynyt oman aikansa Suomen ylivoimainen ykköspelaaja Timo Sipponen, seurasi eräänä varhaiskevään päivänä omilla palloillaan lyöneiden Välimaan veljesten harjoittelua Talin rangella.

Sarkastisesta huumoristaan tunnettu Sipponen kevensi tunnelmaa kysymällä Velkalta, “eikös pallot olisi helpompi kerätä, jos ne löisi lähemmäs toisiaan”, Eki Välimaa muistaa mestarin hyväntahtoisen lohkaisun.

 

Golfliiton ja PGA:n toimintaan uutta virtaa

Velkka Välimaa kantoi kortensa kekoon kotimaisen huippugolfin kehittämiseksi myös järjestöpuolella käärimällä hihansa ylös ja nostamalla työpöydälle tärkeinä pitämiään hankkeita.

Hän oli 80-luvun toisella puoliskolla erittäin aktiivinen jäsen Golfliiton kilpailutoimikunnassa toimien myös kahden vuoden ajan miesten maajoukkueen kapteenina.

Eisenhover Trophy 1988, Ullna GC, Ruotsi
(vas) VM Välimaa, Mikael Piltz, Juha Selin, Riku Soravuo ja Erkki Välimaa

Velkka nosti selkeästi rimaa liiton ja pelaajien välisessä kommunikoinnissa sekä rohkeni edellyttää edustustehtäviin mieliviltä faktista tietoa heidän harjoittelustaan ja tavoitteistaan.

Ammattilaiseksi Velkka siirtyi 1990 liittyen samalla Suomen PGA:n jäseneksi.

Toiminnan miehenä hän antoi runsaasti aikaansa järjestön kehittäessä  opettajajäsentensä perus- ja jatkokoulutuksia.

“Velkka osallistui vahvasti koulutuksen suunnitteluun, kävi ahkerasti alan konferensseissa ulkomailla. Hän paneutui esimerkillisen hyvin kaikkiin projekteihin, joissa PGA:ssa oli osallisena”, kiittelee PGA:n kunniapuheenjohtaja Asko Arkkola.

“Velkka oli lisäksi erittäin seurallinen ja pidetty alan ammattilainen, joka hengitti golfia joka solullaan. PGA:n kokouksissa ja niiden jälkeisissä illanistujaisissa hän oli mukana mahdollisuuksiensa mukaan silloinkin, kun oli oli jo muuttanut Floridaan.”

Valmennustyötä sekä opetustoimintaa Välimaa teki kausilla 1990-1995 Kurk Golfissa, SHG:ssa sekä Pickala Golfissa.

 

Season Golf perustettiin rakkaudesta lajiin

Välimaan veljekset tekivät merkittävän aluevaltauksen syksyllä 1993 yhdessä Per Olof “Pelle” Klingbergin kanssa golfalan yrittäjinä.

Ensimmäinen halli golfarien käyttöön avattiin Espoon Kivenlahteen, Sinebrychoffin entisiin varastotiloihin jo saman talvikauden aikana.

Sieltä halli ja toiminta siirtyivät 1995 viereiselle tontille Kivenlahteen, josta kolmikon perustama yhtiö sai maanomistajalta vuokrattua maata golfin harjoitustoimintaan kuplahallia varten viideksi vuodeksi kerrallaan. Kesäkauden harjoitusalueita ja isoa kuplahallia varten yhtiö sai myöhemmin maata vuokralle yhtiön nykyisestä sijainnista Finnoosta.

“Velkka oli perehtynyt työnsä vuoksi aikaisin tietotekniikan käyttöön, joka “imaisi” usein ilman muistiinpanoja palaverien oleelliset ajatukset päähänsä, ja tuotti ne lähes samantien jalostettaviksi luonnoksiksi ja suunnitelmiksi jopa businessplaneja myöten.”

“Hänellä oli poikkeuksellinen kyky tarttua oleelliseen ja saada projektit käyntiin, sekä vetää ne maaliin asti”, Klingberg muistaa lämmöllä yhtiökumppaniaan.

Season Golf lunasti pian paikkansa pääkaupunkiseudun merkittävimpien harjoituskeskusten joukossa.

“Season Golfin perustamisella halusimme kehittää golfin harjoittelun ympärivuotisia olosuhteita pääkaupunkiseudulla harrastelijoille ja kilpapelaajille. Siinä oli puhdasta idealismia ja rakkautta lajiin taustalla. Tiedostimme, että tuottoisaksi liiketoiminnaksi kuplahallista ei ole ”, Erkki Välimaa taustoittaa.

“Saimme myös valmennukseen ja opetukseen huomattavasti paremmat toimintaedellytykset”, ammattilaiskentillä  lyhyen pelaajauran tehnyt, ja myöhemmin valmentajaksi kouluttautunut Välimaa kiteyttää.

Välimaat ja Klingberg myivät omistusosuuksiaan yhtiöstä 2016, mutta Eki Välimaa ja Pelle Klingberg jatkoivat myös operatiivista työskentelyä harjoituskeskuksessa.

Samana vuonna Roger Kempen perhe hankki koko osakekannan itselleen, ja investoi rakentamalla tontille hulppean harjoituskeskuksen.

Se lukeutuu palveluiltaan ja puitteiltaan samaan rakennukseen integroidun rangen kanssa Euroopan ehdottomasti parhaisiin.

 

Nevada Bob´s Golf

Season Golfin toiminnan käynnistyttyä Kivenlahdessa, Välimaat ja Pelle Klingberg näkivät markkkinaraon golfvälinekaupan alalla, josta jalansijan saaminen täydentäisi harjoitushallin ja opetuksen toimintoja.

“Velkka käynnisti ja veti loppuun asti neuvottelumme USA:sta maailmalle levinneen Nevada Bob´s Golfin kanssa. Teimme franchising-sopimuksen liikkeen avaamiseksi Suomeen.”

“Velkan panos oli aivan ratkaiseva Suomen golfin tulevaisuutta valoittaneiden ennusteiden ja liiketoimintamallimme rakentamisessa ja pyörittämisessä”, Pelle Klingberg kertoo.

Nevada Bob´s Golfin Lauttasaaressa 1997 avattu liike oli tuolloin alansa suurimpia Suomessa.

“Maailmalla menestystä saavuttanut konsepti toimi Suomessa ensimmäisinä vuosina mainiosti. Vuosituhannen vaihteen jälkeen raju hintakilpailu ulkomaisen verkkokaupan kautta pudotti katteet tasolle, jolla emme nähneet järkevänä toimia”, muotoilee Klingberg syyn Nevada Bob´s Golfin liiketoiminnan loppumiselle Suomessa vuonna 2005

 

“Tärkeintä ei ole voitto, vaan kolmoisvoitto”

Siirryttyään ammattilaiseksi 1990 Velkka Välimaa perusti Teamway Golf Professionalsin.

Merkittävin tavoite oli edesauttaa suomalaispelaajien matkaa ammattilaiskentille ja lähemmäs maailmanhuippujen tasoa.

Teamway Golf Professionalin nimekkäimmät pelaajajäsenet olivat Lahden Golfin Anssi Kankkonen ja Erkki Välimaa

Teamway Golf: ylärivi vas: Anssi Kankkonen, Riku Soravuo, Antti Vaalas ja VM Välimaa
alarivi vas: Sauli Mäkiluoma, Erkki Välimaa ja Mikael Piltz

“Velkka rohkaisi näkemään mahdollisuuksia ammattilaisena menestymisestä, keräsi yhteistyökumppaneilta varoja ja helpotti meitä käytännön asioiden järjestelyissä”, Erkki Välimaa kuvailee veljensä roolia.

“Mitään ei saa, jos tavoitteet eivät ole selviä, ja työnteko niiden saavuttamiseksi riittävän tarmokasta”, kuului yksi Velkan mietelauseista.

“Hän oli erittäin seurallinen, ystävystyi helposti. Keskusteli mielellään golfista ja halusi auttaa, ajatuksiaan kuitenkaan tyrkyttämättä.”

“Aktiiviurani aikana puhuimme enimmäkseen golfista ja svingistä. Se oli valmennusta, vaikka tätä määritelmää ei virallisesti käytetty. Velkan merkitys urani rakentumisessa ja menestyksissä oli ratkaiseva.”

Tiimihenkeä Velkka rakensi jo amatööriaikoina muistuttamalla Lahden Golfin pelaajia usein tokaisulla, “tärkeintä ei ole voitto, vaan kolmoisvoitto.”

 

“Velkka rohkaisi ammattilaisuralle”

Lahden Golf nousi 1980-luvun toisella puoliskolla kilpagolfin menestyksellä mitattuna  parhaaksi golfseuraksi.

Erkki Välimaan lisäksi menestystä saavuttivat Timo Rauhala, Anssi Kankkonen, lyhyen ajan myös pääkaupunkiseudulta Lahden Golfin tiimiin liittynyt Riku Soravuo.

Lahtelaisten valta-asemaa kotimaisessa golfissa jatkoivat 90-luvun alkupuolella läpimurtonsa tehnyt Kalle Väinölä, sekä kesällä 2000 The Amateur Championshipin voiton myötä menestyskulkuunsa siivet alleen saanut Mikko Ilonen.

Velkka Välimaata kymmenen vuotta nuorempi Anssi Kankkonen kuului Mukkulan kentän kalustoon jo palosammuttimen kokoisesta nassikasta.

“Velkka oli todella miellyttävä harjoituskaveri lapsuusvuosinani, positiivinen ja kannustava. Miesten maajoukkueeseen noustuani hän antoi joukkueen kapteenina ja yhdyshenkilönä vapautuksia talvileireistä mäkihyppyurani jatkumisen mahdollistamiseksi”, Kankkonen muistaa.

“Velkka oli myös ensimmäinen tukihenkilöni svingin tekniikkaa kehittäessäni, käytännössä valmentaja.”

Anssi Kankkoselle lopullinen lajivalinta golfin ja mäkihypyn välillä venyi aikuisikään asti.

“Velkka avasi silmäni näkemään sen, että kykenisin pelaamaan ja menestymään ammattilaisena. Ilman hänen kannustustaan ja ohjausta tuskin olisin tätä askelta ottanut.”

Kankkonen siirtyi ammattilaiseksi (1988) pari vuotta ennen Team Way Golf Professionalsin perustamista.

“Tiimiin liityttyäni taloudellinen tuki ja hyvä ohjelmointi auttoivat minut nousemaan urani parhaisiin saavutuksiin”, kolme kertaa CT:lla voittanut ja kolmella kaudella European Tourilla pelannut Kankkonen muistuttaa.

“Velkka oli myös maailman kovin kuorsaaja, johon sain tottua yhteisillä kisa- ja harjoitusmatkoilla, sekä hänen kotonaan pääkaupunkiseudun kisojen yhteydessä.”

“Älykäs ja lämmin ihminen, josta jäi vain positiivisia muistoja”, Anssi Kankkonen kiittelee mentoriaan.

 

Tinkimätön urheiluihminen

Timo Rauhala asui Välimaan veljesten, Lassi Tilanderin ja Kalle Väinölän tavoin Mukkulan kentän naapurustossa.

“Velkka lukeutui meihin nuoremman sukupolven edustajiin Lahden Golfin menestystä saavuttaneiden urheiluihmisten rakentamassa yhteisössä.”

LG:n tervaskantoihin ja miehen malleihin lukeutuivat muun muassa kiekonheittäjä Aki Pyykkönen, kolmiloikkaaja Tapio Lehto, sekä mäkikotkat Veikko Kankkonen ja Jussi Kärkinen.

“Velkkalla oli tinkimätön asenne ja sopivasti tutkijan hulluutta tavassaan suhtautua golfiin. Hän oli Suomessa edelläkävijä svingin mekaniikan ja tekniikan tutkimisessa.”

“Velkka otti itse asioista selvää, ei oikaissut toistamaan hyödyttömiä kliseitä tai kuulemiaan muiden juttuja”.

“Hän on auttanut minua erittäin paljon valmentajana kehittymisessä. Velkka oli kaveri jonka tarinoita kuuntelin aina hyvin tarkasti. Hyvä huumori siivitti yhteistä kanssakäymistä”, Rauhala tiivistää.

 

“Velkka innosti puheillaan ja esimerkillään”

PGA-valmentaja Antti Vaalas löysi 1980-luvulla USA:sta Suomeen palattuaan Velkasta merkittävän hengenheimolaisen Talin rangella.

“Olin aivan ihmeissäni siitä, kuinka tarkkaan ja pitkälle Velkka oli golfin suhteen kaiken miettinyt. Kysyin ja kuuntelin, sain oivalluksia omaan svingiini hänen aivoituksistaan.”

‘’Minä luulin tietäväni golfsvingistä paljon, koska olin toistakymmentä vuotta lukenut kaiken mahdollisen. Mutta sitten tajusin kuinka kaukana edellä Velkka oli, ja kaiken lisäksi hänen tietonsa perustui omakohtaiseen harjoitteluun ja terävään ajatteluun. Hän oli Suomessa omassa luokassaan.’’

”Velkka oli upea persoona, joka antoi puheillaan ja omalla esimerkillään virtaa suurelle joukolle golfareita”, Antti Vaalas kiteyttää.

 

“Kyllä mä Floridaan lähden”

Velkka Välimaan ja Riitta Rinttilän perheeseen syntyi kaksi poikaa, Ville ja Verneri.

Velkka ja pojat Verneri (vas.) ja Ville

Riitta sai työnantajaltaan Tellabsilta 90-luvun lopulla tarjouksen siirtyä tämän chicagolaisyrityksen vasta perustettuun Latinalaisen-Amerikan toimistoon asemapaikkanaan USA.

Velkka kysyi vaimoltaan tässä yhteydessä luonnollisesti tarkemmin mahdollista asuinpaikkaa.

“Kyllä mä sitten lähden, hän vastasi salamannopeasti, kun kerroin sen olevan Floridassa, Miamin talousalueella”, Riitta naurahtaa.

Etelä-Floridan ympärivuotinen lämpö, sekä ensiluokkaiset puitteet golfaamiseen olivat Velkan peukalonnousulle tärkeitä vaikuttimia.

Muuton myötä Velkan operatiiviset työt Suomessa valmentamisen, Season Golfin ja vastikään avatun Nevada Bob´s Golfin parissa jäivät vähäisiksi.

Käännöstyöt luonnistuivat hyvin valtameren takaa. Tälläkin saralla Velkkan nimi oli arvostettu ja erikoisosaamista vaativassa työssä korvaukset olivat hyviä.

“Minulla oli välillä hieman huono omatunto siitä, että työmatkojen vuoksi pojat jäivät pitkiksi ajoiksi Velkan vastuulle. Mutta hän hoiti tämän roolin todella hyvin, isän ja lasten suhde kehittyi entisestään”, Riitta kehuu puolisoaan.

 

Harjoittelemaan piti päästä joka päivä

Ensimmäiset lähes 20 vuotta perhe asui Coral Springsissa, tämän jälkeen koti on sijainnut Delray Beachissa. Miamiin on molemmista kaupungeista matkaa 70-80 kilometriä.

“Velkka suunnitteli hyvin tarkasti aikataulunsa käännöstöiden, golfin ja perheen tarpeiden ja aktiviteettien osalta. Hän jakoi yleensä päivän työskentelyjakson kahteen osaan ja suuntasi niiden välissä golfbägi matkassaan rangelle.”

“Naapuriemme oli erittäin vaikea ymmärtää sitä, miten Velkkalla oli kesken työpäivän aikaa lähteä pelaamaan. Selitykseni siitä, että hän ei pelaa, vaan käy vain harjoittelemassa, ei myöskään ollut naapureille helppotajuinen”, Riitta naurahtaa.

Peukalon jäljet gripissä

Samoille seuduille Etelä-Floridaan muutti vuonna 2008 nuori lupaus Joachim Altonen rakentamaan pelaajauraansa. Myös hänellä on  tarinansa kerrottavana Velkasta.

“Velkka auttoi kotiuttamisessa Floridaan merkittävällä tavalla. Asunnon ja auton hankinnoissa sain apuja kontakteissa, Välimaan perhe majoitti minut ystävällisesti kotiinsa ensimmäisten viikkojen ajaksi.”

“Samasta vieraanvaraisuudesta sain nauttia myöhemmin Kaliforniaan siirryttyäni Floridaan suuntautuneiden kisamatkojen yhteydessä.”

Harjoittelun ja kilpailemisen vastapainoksi ja rahoittamiseksi Joachim Altonen teki golfvalmennnusta alueen parhaisiin kuuluvassa harjoituskeskuksessa, John Prince Learning Centerissa.

“Velkka teki harjoitellessaan aina kellontarkkaa työtä. Hän lunasti 150 palloa, jotka löi kolmeen kertaan. Kahdesti eri matkoilta lähipelialueella, lopuksi vielä rangelle.”

“Ihailua ja hymyilyäkin aiheuttivat hänen eniten käyttämistään mailoista  gripit, jotka peukalon kohdalta olivat kuluneet käytännössä puhki. Lapojen urista ei myöskään ollut paljoa jäljellä.”

“Velkasta näki kauas, kuinka paljon hän nautti harjoittelustaan, oivalluksista ja onnistumisista rangella. Pelaaminen jäi vähäiseksi, mutta kentällä lyönti toimi viimeisinäkin vuosina varsin hyvin”, Joachim Altonen kuvailee.

 

Rooma jäi Velkalta kokematta

Riitta Rinttilä jättäytyi pois siviilityöstään vuonna 2004, ja siirtyi miehensä rinnalle tekemään käännöstöitä.

“Koko perhe viihtyi hyvin Floridassa, eikä meillä kaksoiskansalaisina ollut tarvetta muuttaa takaisin Suomeen. ”

“Vuonna 2022 suunnittelin reissua Italiaan, mm. Roomaan. Velkkakin innostui, ja halusi lähteä “kuskiksi” nähdäkseen etenkin Rooman, joka häneltä oli vielä kokematta. Matka kuitenkin siirtyi sairastumiseni johdosta.”

“Uusi varaus tehtiin toukokuulle 2023. Hieman ennen lähtöpäivää lääkärit Suomessa kuitenkin eväsivät Velkan vakavan sairauden johdosta hänen matkansa.

Sairastuminen ei sammuttanut Velkan paloa golfiin.

Hän jatkoi lyömistä ja chippaamista Season Golfin hallilla vielä myöhään syksyllä 2023 sytostaattihoitojen välillä.

Marraskuun alkuun ajoitetun leikkauksen jälkeen Veli-Matti Välimaan suunnitelmissa oli matkustaa kotiin Floridaan joulunviettoon.

Leikkauksen jälkeiset komplikaatiot koituivat kuitenkin kohtalokkaiksi. Elämänlanka katkesi joulun alla kolme päivää 65-vuotispäivän jälkeen.

Velkkaa jäivät kaipaamaan vaimo Riitta, pojat Verneri ja Ville, sukulaiset, ystävät, sekä yhteistyötä hänen kanssaan golfin parissa tehneet ihmiset Suomessa ja ulkomailla.

 

Velkka toimi golfin soihdunkantajana

Valmentajakollegat ja kilpapelaajat muistavat Velkan itseohjautuvana ja älykkäänä tutkijana, joka lukuisissa eri rooleissaan herätti puheenvuoroillaan  havoinnoimaan tulevaisuuden vaatimustasot  toiminnalle kansainvälisen huipun tavoittamiseksi.

 

Julistustyötään hän teki ponnekkaasti, mutta nöyränä, omaa panostaan tai egoaan korostamatta.

Velkka haki jatkuvasti uutta tietoa ja osaamista maailmalta, hänen oma harjoittelunsa toimi arvokkaana laboratoriona ja näyteikkunana keskustelukumppania ja tietoa hakeville.

Perinteinen sanonta, “yhden täytyy palaa, jotta muut syttyisivät”, kuvaa osuvasti Veli-Matti Välimaan panosta kotimaiselle golfille 1980- ja 90-luvuilla.

Anssi Kankkosen kuvaus siitä, kuinka Velkka avasi hänen silmänsä näkemään golfammattilaisen uran edessään on tästä mainio esimerkki.

Euroopan komeimpiin lukeutuvaa harjoituskeskus Season Golfia ei olisi perustettu ja pidetty pystyssä aikuisikään ilman Velkka Välimaan ja hänen kumppaniensa määrätietoisuutta ja tarmoa.

Velkka lukeutui oman aikakautensa tärkeimpiin golfvaikuttajiin ja soihdunkantajiin Suomessa.

 

Teemu Tyry

Kategoriassa Ajankohtaista