Sami Välimäestä Suomen PGA:n Vuoden pelaaja

Sami Välimäestä Suomen PGA:n Vuoden pelaaja

Ammattilaisgolfjärjestö Suomen PGA:n vuoden 2020 palkittavat on valittu. Tänä vuonna palkinnon saavat:

Vuoden pelaaja – Sami Välimäki

Vuoden valmentaja – Timo Karvinen

PGA Suomi -palkinto – Seppo Pulkkanen

Teaching Professional of the Year – Harri Thil

Sigge Nyström -palkinto – Jan Forsell

Vuoden pelaajaksi äänestettiin ylivoimaisella äänivyöryllä huippukauden European Tourilla pelannut Sami Välimäki. Valinnan tekivät PGA:n pelaajajäsenet. Välimäki nousi ensimmäisellä ET-kaudellaan suoraan maanosan kärkipelaajien joukkoon sijoittumalla Race to Dubai -kokonaiskilpailussa sijalle 11. Kauden kruununa oli voitto Omanissa maaliskuussa. Hänet valittiin myös European Tourin Vuoden tulokkaaksi.

Nokia River Golfia edustavalle Välimäelle valinta Vuoden pelaajaksi oli mieluisa kunnianosoitus.

”Hyvältä tuo valinta tuntuu. On aina mukava juttu, kun pelikaverit arvostavat. Jätkät ottivat minut todella hyvin vastaan tourilla, ja heiltä sai aina apua, kun sitä tarvitsi”, Välimäki sanoo kiitollisena.

Välimäen tavoite kauteen lähdettäessä oli ottaa uran avausvoitto European Tourilla, ja se tavoite täyttyi jo uran kuudennessa kilpailussa. Koronatauko sotki kevään ja kesän kilpailuja, mutta tauon jälkeen Välimäki oli useassa kilpailussa voittotaistelussa mukana.

”Kausi oli lopulta todella hyvä, jopa parempi kuin uskalsin toivoa. Tästä on hyvä jatkaa ensi kauteen. Kausi alkaa tammikuussa Abu Dhabista. Sitä ennen on kuitenkin aika vähän levätä”, joulunviettoon Lappiin suuntaava Välimäki sanoo.

Vuoden valmentajaksi valittiin toisena vuotena peräkkäin Timo Karvinen. Sami Välimäen taustalla vaikuttava huippuvalmentaja oli otettu kollegoiltaan saamastaan arvostuksesta.

”Tätä valintaa arvostaa eri lailla, kun palkinto tulee ammattilaisten äänestämänä. Tuntuu hyvältä”, Karvinen sanoo.

Kulunut vuosi on ollut varsin erilainen, mitä Karvinen ja Välimäki talvella suunnittelivat. Oikeastaan kaikki suunnitelmat ovat menneet uusiksi, ja hän nostaakin hattua Välimäen omalle työnteolle.

”Sami on joutunut ottamaan ison roolin omasta tekemisestään tässä menestysjakson aikana, kun erilaiset rajoitukset ovat vaikuttaneet minun mukanaoloon tourilla. Olemme toki tehneet paljon töitä Suomessa, ja olen käynyt usein Samin luona Nokialla. Tämä on ollut tällainen hallitsematon kaaos, jossa on jouduttu mukautumaan todella paljon.”

Kilpavalmennus työllistää Karvista hieman yli 50 prosenttia työajasta, mutta Välimäen menestyksen myötä kysyntä on lisääntynyt. Tästä huolimatta Karvinen on aina halunnut pitää laajuuden työnteossaan.

”Olen koko urani ajan tehnyt myös tavallista klubipelaajien opetusta, ja sitä teen jatkossakin. On hyvä pitää koko skaala auki, kun tekee töitä niin tavallisten harrastajapelaajien kuin kilpapelaajienkin kanssa. Pysyy aistit auki, kun tekee töitä vähän laajemmin”, Karvinen tietää.

PGA Suomi -palkinnon saaja Seppo Pulkkanen toimii Helsingin Malmilla sijaitsevan Green Golf -talvihallin yrittäjänä, ja hänen suhtautumisensa ammattilaisgolfareihin on aina ollut myönteistä. Tästä hyvänä esimerkkinä käy se, että ammattilaispelaajat ovat saaneet harjoitella ilmaiseksi Green Golfissa.

Muistamiset ja huomionosoitukset eivät ohjaa Pulkkasen työtä, mutta PGA Suomi -palkinnon hän ottaa ilolla vastaan.

”Mahtava fiilis, mutta olen kuullut, että täällä harjoittelevat ammattilaispelaajat ovat vielä enemmän innoissaan siitä, että palkinto annettiin juuri minulle. Se merkitsee minulle paljon. Näiden pelaajien kanssa on niin hienoa tehdä töitä. Heidän kanssaan on vuosien varrella tullut niin tutuiksi, että voimme jutella mistä vain”, Pulkkanen kiittelee.

Teaching Professional of the year -palkinto matkaa tänä vuonna Ouluun ja Oulun Golfkerhon valmentajalle Harri Thilille. Vuosikaudet hyvää työtä niin harrastaja- kuin kilpapelaajienkin kanssa tehnyt Thil on onnistunut luomaan Oulun Golfkerhoon ympärivuotisen harjoittelukulttuurin, joka hakee vertaistaan Suomessa.

”Minulla on 20 talviryhmää, joissa tavalliset harrastajagolfarit käyvät harjoittelemassa viikoittain. Siihen päälle tulevat vielä kilpapelaajat, joita on noin 50 henkilöä. Eli se on reilut 200 pelaajaa, joiden kanssa treenaan joka viikko talvikaudella” Thil laskeskelee.

Vuodesta 2008 Oulun Golfkerhossa työskennelleelle Thilille valinta vuoden opettavaksi ammattilaiseksi tuli todellisena yllätyksenä.

”Onhan tämä huikea tunnustus, ja olen erittäin otettu ja yllättynyt. Kyllä siinä nuori mies herkistyi, kun kuulin palkinnosta”, Thil myöntää.

Sigge Nyström -palkinnon saa tänä vuonna pitkän linjan golfvalmentaja Jan Forsell. Palkinto annetaan golfopettajien työn ja arvojen vaalimisesta. Vuodesta 1987 golfopettajana työskennellyt Forsell on mielissään kuullessaan palkinnosta, sillä hänellä on pitkä yhteinen historia Nyströmin kanssa.

”Otin ensimmäiset golftuntini Siggeltä joskus 80-luvun taitteessa. Siitä golfurani alkoi. Arvostan Siggeä todella paljon, hän on melkeinpä koko ammatin luoja täällä Suomessa”, Forsell toteaa.

Forsell on aina korostanut koulutuksen tärkeyttä omassa työssään, ja hän on myös tehnyt isoja taloudellisia sijoituksia erilaisiin teknisiin apuvälineisiin. Vaikka laitteet ovat lisääntyneet, opettajan rooli on silti keskiössä, Forsell korostaa.

MUSCAT, OMAN – MARCH 01: Sami Valimaki of Finland celebrates after a putt on the 18th during Day Four of the Oman Open at Al Mouj Golf Complex on March 01, 2020 in Muscat, Oman. (Photo by Warren Little/Getty Images)

”Olen laittanut paljon rahaa näihin vehkeisiin, mutta olen laittanut vähintään yhtä paljon rahaa kouluttautumiseen. Nykyään pitää olla tietoa enemmän, ja työ on tullut vaativammaksi opettajalle, kun pitää olla perillä muun muassa 3D-mittalaitteista. Mutta kaikki tämä tähtää siihen, että oppilaan olisi helpompi oppia.”

 

Kategoriassa Ajankohtaista