Huippukauden pelannut Sami Välimäki valittiin Suomen PGA:n Vuoden pelaajaksi

Ammattilaisgolfjärjestö Suomen PGA jakoi vuotuiset palkintonsa torstai-iltana Helsingissä järjestetyssä gaalatilaisuudessa. Palkintoja jaettiin kaikkiaan viidessä kategoriassa.

Tänä vuonna palkinnon saivat:

Vuoden pelaaja – Sami Välimäki

Huippukauden DP World Tourilla pelannut Sami Välimäki äänestettiin Suomen PGA:n Vuoden pelaajaksi. Valinnan tekivät PGA:n pelaajajäsenet.

”Kyllä tämä valinta lämmittää mieltä”, Välimäki sanoo.

Välimäki sijoittui DP World Tourin rankingissa komeasti 12:nneksi, kruununa tietenkin lokakuun lopussa tullut Qatar Mastersin voitto. Kauteen mahtui kuitenkin muitakin hyviä hetkiä.

”Pystyin aika tasaisesti olemaan syksyllä ja vuodenvaihteen tienoilla vahva joka kisassa. Se oli iso juttu tämän kauden menestyksen osalta”, kertoo Välimäki.

Pelillisesti Välimäki sanoo menneensä eteenpäin etenkin avauspelissään, joka korostuu nykypäivän kilpagolfissa.

”Avaukset olivat paremmin väylällä ja sain niistä enemmän hyötyä kuin edellisinä vuosina.”

Loistavasti sujunut kausi avaa Välimäellä portin ensi kaudeksi Yhdysvaltojen PGA Tourille. Välimäki kertoo, että valmistautuminen uuteen kauteen on ollut hektistä. Toivottavasti se tässä rauhoittuu ennen kauden alkua, hän toteaa.

”Uskon, että pystyn pärjäämään ja mahdollisesti voittamaan kisoja siellä. Kauden tavoitteena on voittaa yksi kilpailu ja olla 70 parhaan joukossa FedEx Cupissa.”

Välimäen PGA Tour -kausi käynnistyy tammikuun puolivälissä Havaijilla.

 

Vuoden valmentaja – Petteri Nykky

PGA:n opettajajäsenet äänestivät Vuoden valmentaja -palkinnosta, ja tänä vuonna tittelin sai Petteri Nykky.

Nykyn valmennusosaamiseen luottavista pelaajista Lauri Ruuskan kausi oli kaikista säkenöivin, kun ensin Vierumäellä pelatusta Challenge Tour -kilpailusta irtosi komea voitto ja kausi huipentui lopulta nousuun DP World Tourille.

”Luulen, että Laurin onnistumisella oli kaikkein suurin merkitys, että tällainen valinta tuli. Ainahan se on pelaajista kiinni, miten nämä hommat menevät. Mutta tämä on hieno tunnustus, ja se kannustaa tekemään entistä parempaa työtä näiden valmennettavien kanssa”, Nykky sanoo.

Nykky yltyy muistelemaan Vierumäen kilpailua vielä hieman lisää.

”Kotikisassa 59 lyönnin kierros ja voittotulos -27. Satuin olemaan vielä caddiena, niin olihan se nyt aika kova”, hän hehkuttaa.

Maajoukkuevalmentajana työskennelleen Nykyn työt Golfliitossa päättyivät aiemmin syksyllä, ja se oli kokeneelle valmentajalle pettymys. Mielelläni olisin sitä työtä jatkanut, hän toteaa.

Loppuun Nykky paketoi menneen kauden hänelle ominaiseen tapaan:

”Paljon hienoja tapahtumia kaikkien koutsattavien kanssa, vaikka valmentajana on aina sellainen fiilis, ettei tässä olla mitenkään onnistuttu.”

 

Teaching Professional of the Year – Henrikki Tolonen

Opettavien ammattilaisten keskuudesta valittava Teaching Professional of the Year -palkinnon saaja oli tänä vuonna Helsingin Golfklubin head pro Henrikki Tolonen.

Valinnan tekivät kolme edellistä palkinnon saajaa, ja heidän valintansa kohdistui Toloseen.

Toloselle valinta vuoden opettavaksi ammattilaiseksi on merkittävä asia, vaikka hän ei sitä osannut odottaakaan.

”Tämä oli positiivinen yllätys. Ja se tässä on makeinta, että arvostus tulee nimenomaan omalta ammattikunnalta”, Tolonen kiittelee.

Tolonen on toiminut monipuolisesti eri rooleissa suomalaisessa golfopetusmaailmassa. Hän on ollut Golfliiton aluevalmentaja, hoitanut koulutuspuolta sekä Golfliitossa että Suomen PGA:ssa, mutta ennen kaikkea hän on hoitanut Helsingin Golfklubin golfopetustoimintaa.

”Klubipron rooli on ollut kaikki nämä vuodet se keskeisin roolini. Mutta olen aina halunnut olla parempi, tietää enemmän ja kouluttautua lisää, se on ollut oma intohimoni”, kertoo PGA:n koulutustoimikunnan puheenjohtajana ja golfopettajakoulutuksen perustason vastuuvetäjänä toimiva Tolonen.

 

PGA Suomi -palkinto – Jan Ruoho

Suomalaisen ammattilaisgolfin eteen tehdystä työstä jaettavan PGA Suomi -palkinnon sai tänä vuonna Vierumäki Golfin toimitusjohtaja Jan Ruoho.

Palkitsemisperusteena oli Ruohon henkilökohtainen panos Vierumäellä pelattavan Vierumäki Finnish Challenge -kilpailun järjestämisessä ja jatkuvuudessa.

”Kyllähän se aina hienolta tuntuu, kun saa julkisesti kunnianosoituksen tehdystä työstä. Olen erittäin otettu ja tuntuu todella hyvältä”, Ruoho sanoo, kun kuulee palkinnosta.

Hyvin nopeasti Ruoho kuitenkin jatkaa, ettei hän missään nimessä yksin ole kilpailua rakentamassa.

”Meillä on loistava porukka, mikä tämän tapahtuman tekee. Minulla on myynnissä Hautalan Ville ja Westerlundin Nikke, ja ympäri vuoden sitä tapahtumaa tehdään, että saadaan kolikot kasaan ja tapahtuma järjestettyä”, huomauttaa Ruoho.

Ruoholla on tällä hetkellä kädet täynnä töitä ensi kesän kilpailun kanssa. Sopimusta kilpailusta ei vielä ole, mutta kaksivuotinen jatkosopimus on tavoitteena.

”Se on tässä työnalla. Kyllä meillä on tahtotila tehdä se. Se kisaviikko on mahtava koko meidän porukalle. Sitä odotetaan pitkään, ja sitten se on silmänräpäyksessä ohi”, nauraa Ruoho.

 

Sigge Nyström -palkinto – Tapani Saarentola

Golfopettajan työn ja arvojen vaalimisesta jaettava palkinto yllätti Saarentolan.

”Ei tällaista osannut odottaa tänne kauas. Olen aina seurannut palkinnon saajia, ja on hienoa päästä arvostettujen kollegoiden joukkoon.”

Vuonna 1989 golfopettajauransa Vierumäellä käynnistänyt Saarentola on viettänyt vuodesta 2009 lähtien talvet Espanjan Aurinkorannikolla, tarkemmin sanottuna Lauro Golfissa. Golfopetusarjessa Espanjassa on yksi iso ero Suomeen verrattuna.

”Täällä on se hienous, että pääsee opettamaan ulkona. Muuten arki on ihan samanlaista kuin Suomessakin”, Saarentola sanoo.

Saarentolan isona meriittinä voidaan pitää Laurossa toiminutta Fuge Teamia, jonka siipien alla kymmenet suomalaisjuniorit harjoittelivat 2010-luvulla.

”Covidiin se katkesi, mutta se oli iso juttu suomalaisessa golfissa, kun pystyi käymään ulkomailla edullisesti treenaamassa”, Saarentola muistelee hienosti toiminutta konseptia, jossa juniorit pääsivät käymään koulua Espanjassa ja harjoittelemaan samalla laadukkaasti golfia.

Saarentola sanoo, ettei koskaan henkilökohtaisesti tavannut Sigge Nyströmiä, mutta arvostus häntä kohtaan on kuitenkin todella suuri.

”Pitkän elämäntyön hän golfin parissa teki, ja sitä itsekin tässä yritetään.”

Kategoriassa Ajankohtaista