Golfvalmennuksen edelläkävijä haki jatkuvasti oppia maailmalta – Jan Forsell on poissa

Kotimaisen golfin merkittäviin vaikuttajiin lukeutunut valmentaja Jan Forsell kuoli 68-vuoden ikäisenä koronaviruksen vauhdittaman lyhyen sairauden uuvuttamana läheistensä läsnäollessa perjantaina 15. heinäkuuta.

Forsell aloitti golfin aikuisiällä ja kehittyi kansallisen tason kilpapelaajaksi varsin nopeasti. Kilpauransa aikana kasvanut polte golfiin ja svingin kehittämiseen sai hänet tekemään päätöksen golfvalmentajaksi kouluttautumisesta.

1980-luvun toisella puoliskolla Forsell suuntasi Ruotsiin opiskelemaan. Koulutuksen aikana ja valmistuttuaan Forsell työskenteli valmentajana muun muassa maan parhaisiin golfkeskuksiin kuuluvassa Barsebäckissa, sekä head-prona Vellingessä.

Suomessakin Forsellin nimi nousi tunnetuksi jo hänen Ruotsin vuosinaan. Hän valmensi serkkunsa Mika Piltzin maamme ykköspelaajaksi, ensimmäiseksi Challenge Tourin kisan voittajaksi, sekä European Tourin pelaajaksi. Opinto- ja työmatka Ruotsiin venyi lopulta lähes 15 vuoden mittaiseksi. Vuosituhannen vaihteessa Forsell siirtyi takaisin Suomeen ja aloitti Nordcenterissa Jan Forsell Golf Academyn toiminnan. 

Ruotsin lisäksi ahkerasti muualta maailmalta oppia ja koulutusta hakenut Forsell oli Suomessa uranuurtaja uusimman teknologian ja digitalisaation yhdistämisessä golfopetukseen ja valmennukseen. Hänen aktiivisuutensa ja tieto-taidon johdosta myöhempiin työpaikkoihin (Kullo 2003), (Pickala 2016) avattiin golfstudiot valmennuksen tehokkuutta lisäämään. Forsellin esimerkillä oli suuri vauhdittava merkitys golfstudioiden yleistymiseen myös muissa golfkeskuksissa. Kullo Golfissa Forsell jakoi oppejaan kahteen eri otteeseen. Meneillään oleva kausi oli Kullossa  järjestyksessään 17.

Koko valmennusuransa ajan Jan Forsell jatkoi lajiin liittyvää tutkimustyötä, tehden tutustumismatkoja muun muassa USA:han maailman arvostetuimpien valmentajien, David Leadbetterin, Butch Harmonin ja Jim McLeanin akatemioihin. Forsell oli koulutusluokitukseltaan Ruotsissa PGA-valmentajista (M5) ylimmällä mahdollisella tasolla, ja Suomessa samoilla mittareilla ehdotonta ykkösketjua.

Jan Forsell koki etuoikeudekseen ja velvollisuudekseen valmennusoppien jakamisen paitsi valmentamilleen huipuille ja harrastelijoille, myös suomalaisille valmentajakollegoilleen.

 ”Janne korosti aina ensisijaisesti golfopettajan jatkuvan kouluttautumisen merkitystä, ja näytti omalla aktiivisuudellaan muille esimerkkiä”, painottaa Suomen PGA:n toiminnanjohtaja Teemu Laakso. “PGA:n hallituksessa 2010-2015 toiminut Forsell vaikutti myös koulutustoimikunnassa, ja antoi tämän kautta laajan kokemuksensa suomalaisen golfopetuksen kehittämiseen”, Laakso muistuttaa.

Forsell teki uraauurtava työtä myös maamme ensimmäisen junioreille suunnatun akatemian, Finnish Junior Golf Academyn perustajana ja valmentajan yhdessä Pasi Purhosen ja Bosse Backmanin kanssa. “Jannen sitoutuminen suomalaisen golfin ja itsensä kehittämiseen, valmennettavien  hyvinvoinnista huolehtimiseen olivat poikkeuksellisella tasolla. Hänellä oli iso sydän ja aina tarmoa auttaa läheisiään”, kuvailee Purhonen edesmennyttä valmentajaansa, kollegaa ja ystävää.

Jan Forsellin kuolema tuli suurena yllätyksenä ja järkytyksenä paitsi hänen perheelleen, myös hänen kanssaan golfissa vuorovaikutuksessa olleille. Forsell työskenteli Suomessa kolmessa eri golfkeskuksessa. Hänellä oli reilun 20 vuoden aikana oppilaita yli sadasta eri seurasta Suomessa. Golfin kautta vahvasti eläneen tutkimusmatkailijan kokemukset ja opit kiinnostivat, vetivät oppilaita puoleensa.

Jan Forsell jätti maalliset golfkentät  liian varhain ja häntä kaipaamaan suuren joukon yhdessä koetusta kiitollisia golfareita.

Teksti: Teemu Tyry

Kategoriassa Ajankohtaista